Предстои да бракуваме нови 2,5 млн. ваксини, а искат от нас

...
Предстои да бракуваме нови 2,5 млн. ваксини, а искат от нас
Коментари Харесай

Министър Меджидиев: Предстои да бракуваме още 2,5 млн. ваксини, а искат да закупим нови 7 млн. дози

Предстои да бракуваме нови 2,5 млн. ваксини, а желаят от нас да закупим нови 7 млн. дози. Тава съобщи в предаването „ 120 минути “ по БТВ служебният здравен министър доктор Асен Меджидиев  Асен Меджидиев Д-р Асен Меджидиев е роден през 1968 г.   Завършва медицина към Висшия медицински институт в.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 32574
Според него напъните сега са ориентирани към имунизацията на децата против варицела и морбили.

„ България не е взела участие в определянето на броя на Коронавирус имунизациите, които би трябвало да ни бъдат доставени. В този развой са взели участие единствено пет страни, членки на Европейски Съюз. Те са определяли количествата на доставени ваксини за всяка една страна, като главния критерии за това е популацията. Така за България е планувано едно доста огромно количество “, изясни доктор Меджидиев.

Здравният министър акцентира, че до юни месец страната ни би трябвало да закупи още седем милиона дози. Към момента в България има 2,8 милиона дози, които са бракувани. „ През идващия месец следва да бракуваме още 2,5 милиона дози “, добави той и посочи, че настрана от това имаме предплатени от постоянния кабинет „ Петков “ други 1,5 милиона дози.

„ Това е едно голямо количество ваксини, което действително ние ще би трябвало да платим и след това да унищожим. Точно по тази причина сложих тематиката в Брюксел по време на срещата на здравните министри в общността “, добави доктор Меджидиев.

Според него България е направила опит да подари тези ваксини, само че никои не ги е поискал. Страната ни няма право да ги препродава, по тази причина служебният здравен министър е предложил в Брюксел, да се приключи контракта с фармацевтична компания „ Пфайзер “ и да се предлагат съответни количества, съгласно потребностите на всяка една съответна страна, членуваща в Европейски Съюз. Плащането пък да не става авансово, а след доставката на имунизациите.

„ Ние не преговаряме непосредствено с фармацевтичните компания. Това се прави от Европейската комисия. Тя беше водила такива договаряния и беше препоръчан един нов, само че още веднъж недопустим контракт. Той предвиждаше понижаване на количествата към европейските страни, само че против въвеждането на такса „ еластичност “. Става дума за наказателна клауза. Искаха да платим една голяма на България сума. Нямам право да споделям точна цифра, само че ставаше дума за милиони. С тези пари можем да построим Националната детска болница “, сподели още доктор Меджидиев.

От думите му стана ясно, че четири страни са подкрепили официално Българи в Брюксел, само че е имало и други четири страни, които са декларирали, че Европейската комисия би трябвало да се върне на масата за договаряния с фармацевтичната промишленост.

„ Може да сме страна, която членува в Европейски Съюз, само че всяка една страна първо пази ползите на личните си жители. Никога не съм бил антиваксър. Напротив – поддържам имунизациите. Служебното държавно управление разкри имунизационни кабинети и върна заплащането на лекарите – по 15 лева за поставена ваксина. Направихме и акция, когато към момента имаше Коронавирус вълна. Но няма да позволи да се купуват ваксини, когато нямаме потребност и би трябвало да отделяме спомагателни финанси, с цел да ги унищожим “, безапелационен е здравният министър.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР